COVID OLTÁS GYIK

Vakcina tájékoztató kiokos

Összeállította: Dr Rékassy Balázs, Dr. Badacsonyi Szabolcs, Dr Cserni István, Dr Takács Róbert 

Allergiás vagyok, kaphatok-e oltást?

Az igen súlyos allergiás (anafilaxiás) reakcióval nem járó allergia, olyan anyagokra, amit az oltás nem tartalmaz, nem kizáró ok. Tehát ha például tojásra, vagy penicillinre allergiás, de sosem volt anafilaxiás reakciója, kaphat oltást.

Tehát az oltások alkalmazásának egyetlen biztos ellenjavalata van, ez pedig a védőoltás alkotórészeire vonatkozó súlyos allergiás (anafilaxiás) reakció. Amennyiben az illetőnek súlyos, anafilaxiás reakciót okozó korábbi más eredetű (pl. étel, gyógyszer) allergiája ismert, úgy az oltás előtt arról az orvosát ismertetni kell, és minden beavatkozás a várható előnyők és kockázatok mérlegelésével kell, hogy történjen.

Amennyiben az első oltás során az oltóanyaggal vagy valamely összetevőjével szemben súlyos allergia lép fel, a második vakcina nem adható be. ix

Megkaphatom az oltást, ha beteg vagyok?

Ha akut lázas betegsége, gyulladással járó fertőzése van vagy esetleg koronavírusos lehet, az oltás beadása csak a tünetek lezajlása után engedélyezett, különösen a saját és az oltópontot felkeresők és ott dolgozók védelmében.

Hogyan kell menni oltásra?

Bizakodóan és pozitív gondolatokkal. Előtte nyugodtan ehet, ihat, sőt egyen és igyon is, (ha cukorbeteg különösen figyeljen oda napi rutinja betartására).

Mindenképpen ajánlott, hogy legyen tiszta, előtte zuhanyozzon le, és vegyen egy olyan ruhát, amiben a felkarját könnyen szabaddá tudja tenni, (pl. rövid ujjú póló, pántos felső).

Sok adminisztrációs munka után egy apró tűszúrást fog kapni a felkarba.

Ha átestem a COVID-on mikor mehetek oltásra?

A fertőzés során keletkezett antitestek legalább 3 hónapos védettséget adnak. Szóval a fertőzéstől számított 3 hónapig nem kell. Vannak olyan megközelítések, amelyek 3 -, és vannak olyanok, amelyek 6 hónapot adnak a természetes védettségnek. Ha hívják és a 3 hónap eltelik, akkor nem lesz baja belőle, ha megkapja az oltást.

Az oltás magasabb szintű védettséget ad, mint a természetes fertőzés utáni immunválasz.


Előjegyzetem magam oltásra egy magánszolgáltatónál, jól tettem-e?


A magán vállalkozások egyelőre nem rendelkeznek oltással, és várhatóan egyhamar nem is fognak. A www.vakcinainfo.gov.hu oldalon kell minden magyar állampolgárnak regisztrálnia magát. Itt regisztráljon, mivel csak hivatalos oltóponton tudják beoltani! 

Kínáltak nekem oltást interneten, ismerősök. - Onnan is beszerezhetem, megelőzve a sort?

NEM, ne dőljön be semminemű "kamionról leesett", "barátom tud szerezni", "Nálunk regisztráljon, csak most és csak X ezer Ft!" kamunak. A COVID oltás csak államilag kontrollált, szigorú zárt láncú disztribúción keresztül történik.

Hogyan történik az oltásra jogosultak kiválasztása?

A háziorvosok az oltásra regisztráltakról minden hét második felében kapnak egy listát, amely az adott vakcina típusra vonatkozik, és a potenciális beoltható kb. 200 betegét tartalmazza. A háziorvos megkapja, hogy ebből, az életkor alapján csökkenő sorba rendezett listából, várhatóan hány főt olthat be saját maga (mennyi oltóanyagot kap), és hány főt kell, hogy elküldjön egy oltóközpontba. A háziorvos - ismerve a saját körzetébe tartozó regisztrált pácienseinek betegségét - igyekszik elérni a betegeket, és megbeszélni velük, hogy hol, hogyan és mikor kaphatják meg az oltást. Jelenleg több listát kap az orvos, pl.- Pfizer listát az igazán idősekről (akiket oltóközpontba kell küldeni) (+ a szállításukat is neki kell megszerveznie)- AstraZeneca listát a 18-60 év közötti betegeiről, elvileg bárminemű krónikus betegséggel, behívni és saját maga által beoltani;- illetve egészséges és/vagy egyensúlyban tartott krónikus beteg regisztrált lakosáról, aki számára a Sinopharm vakcinát tudja felajánlani szintén saját rendelőjében vagy oltóközpontban való beadásra.


Mely krónikus betegségek élveznek előnyt az oltás szempontjából?

Magyarországon ez nincs kellően definiálva, és a háziorvosok se kaptak egyértelmű szakmai útmutatást ez ügyben. Ez sok esetben egyéni állapotfüggő, orvos-szakmai mérlegelést is kívánó kérdés. Más országokban az orvosok munkáját, és a lakosság tájékoztatását ez ügyben hozzáférhető betegség meghatározások segítik.